13 oktober: Lär dig mjölksyra grönsaker – tarmens guld!

Datum och tid
Datum: 2024-10-13
Vi startar kl: 10:00, och slutar kl: 16:00



Varför fermenterar/mjölksyrar vi grönsaker?

Att fermentera är att ”laga mat med mikroorganismer” (jäst, mögel och bakterier). När man mjölksyrar grönsaker utvecklas och förökar sig mjölksyrabildande bakterier. Med mjölksyrning får vi längre hållbarhet. Det är en slags konserveringsmetod där t ex vitkålen håller upp till ett år i glasburken.  Det är också den enda metod av förädling av mat där vitaminer och mineraler bevaras plus att det naturligt bildas B-vitaminer som är avgörande för matsmältning, immunförsvar och ämnesomsättning.

Fibrerna i grönsakerna innehåller resistent stärkelse som fungerar som mat till de goda tarmbakterierna i tjocktarmen. Bakterierna i t ex surkålen bidrar till att både öka antalet goda bakterier och även ”slå ut” de mindre goda.

Detta ingår i kursen

  • Praktisk mjölksyrning genom att krama ur vätskan.
  • Praktisk mjölksyrning genom saltlag.
  • Ekologiska grönsaker och havssalt för att kunna mjölksyra.
  • Grundläggande kunskap kring mjölksyrning.
  • Sopplunch med bröd, pålägg och sallad (gluten, mejeri och sockerfritt).
  • Te med litet tilltugg på em.
  • Träffa andra likasinnade och utbyta erfarenheter.
  • En pdf med recept och boktips.

Vi möts för att fördjupa oss i de goda bakterierna vi får i oss via mjölksyrade grönsaker. En praktisk kurs där du får lära dig två olika tekniker och du går hem med två olika burkar ”tarmguld”.

Dagen är fylld med praktiska moment och tid för frågor. Du delar dagen med andra likasinnade i en härlig, varm miljö för högsta välmående!

När och var?

Kursen hålls på Herresta Lada söndagen den 13 oktober kl 10.00-16.00. 

Mer information och anmälan

För mer information, pris och anmälan se Maria Mickelsbackas egen hemsida: LÄS MERA.

VARMT VÄLKOMMEN hälsar Maria och Herresta-teamet Tord & Heléne 🥦🌿🥕

Om Maria

Maria är diplomerad kostrådgivare och specialiserar sig på antiinflammatorisk kost. Hon hade själv hormonella obalanser i 20 års åldern vilket ledde till bl.a. oförklarlig viktuppgång och att mensen försvann. Detta öppnade dörren till naturlig kost och näringslära som läkte problemen på 6 månader.

Idag träffar hon kursdeltagare och klienter som har olika inflammationssymptom i kroppen och lär dom att ställa om sin kost och ändra livsstil.

Marias fokus är alltid att stärka upp och äta mer av det som minskar inflammationen istället för att fastna i allt det man inte får äta. Det ger fina resultat med symptomlindring och läkning inifrån. Just det önskar hon alla.