2 sep: Nyfiken på släktforskning? Inspirationskväll

Datum och tid
Datum: 2021-09-02
Vi startar kl: 18:30, och slutar kl: 21:00



Vill du veta mer om ditt ursprung och din släkthistoria?

Då är du varmt välkommen till Herresta Lada den 2 september för en öppen inspirationskväll om släktforskning. Här får du höra hur du kan samla in information och kunskap och samtidigt få en väldigt lärorik och rolig resa på vägen!

Vi får besök av två kursledare med lång erfarenhet både av egen släktforskning och av att föreläsa i olika sammanhang runt om i landet om möjligheterna och utmaningarna med efterforskningen.

”Vi får ofta höra – inte minst nu i pandemitider – att arbetet med att söka sina rötter både engagerar och ger nya bekantskaper i denna både roliga och meningsfulla hobby”

I dag finns redan goda möjligheter för släktforskning i Sverige jämfört med de flesta länder. Detta har nu också utökats ytterligare med användning av ny DNA-teknik i arbetet. Även om du inte tillhör adeln i Sverige har du stora möjligheter att komma väldigt långt bakåt i tiden i sökandet efter dina rötter. Att exempelvis få en inblick i hur ett husförhör kunde gå till kan ju vara en både lärorik och spännande upplevelse. Och även att passa på att intervjua dina gamla släktingar innan det är för sent.

Under denna inspirationskväll tar vi bl a upp följande:

  • Vilken utrustning man behöver
  • Vilka källor som finns
  • Hur man arbetar smartast
  • Hur man kan dokumentera och bygga sitt eget släktträd
  • Vanliga fällor och fallgropar under resan
  • Tips om böcker, länkar och intresseorganisationer på området
  • Vad kan vara ett bra första steg härifrån för mig själv nu?
  • Utrymme för frågor

Passa på att låta dig inspireras av området, ställa frågor till experter och träffa andra nyfikna – kanske någon att lära känna mer och få stöd av under ditt fortsatta utforskande. Och varför inte ta med dig en vän eller släkting!

Kvällen är upplagd enligt följande (självklart coronaanpassat):

18.30            Ankomstfika
19.00            Uppstart, introduktion och föreläsning
19.45            Paus
20.00            Fortsatt föreläsning
20.45            Avslutande frågestund
21.00            Avrundning

Datum, tid och plats

Torsdagen den 2 september, kl 18.30-21.00 är du välkommen till Herresta Lada.

Pris och anmälan

Priset är 225 kr per person. Anmälan kan enkelt göras till Tord via mail HÄR. Du bekräftar sedan din anmälan genom att swisha in det aktuella beloppet till 0702011430 (Tord Olsson). Senaste anmälningsdag är den 30 augusti.

Beroende på coronaläget kan antalet deltagare behöva begränsas, så passa på att anmäla dig i god tid. Vi utgår ifrån att detta går att genomföra från pandemisynpunkt, men vi följer förstås noggrant myndigheternas aktuella restriktioner. Om det mot förmodan inte blir möjligt får du som betalt naturligtvis alla pengar tillbaka, alternativt står du kvar som deltagare om det nya datumet passar dig. Välkommen också att sprida detta till andra du tror kan vara intresserade.

Har du frågor, kontakta oss gärna på: tord@herrestalada.com, 070-201 14 30.

Varmt välkommen önskar släktforskarna Mona & Kaj och Herrestateamet Tord & Heléne

Kort om föreläsarna

Mona Eckered är sedan länge en hängiven släktforskare, nu även med inslag av modern DNA-teknik. Släktforskningen startade med familjens handskrivna släktträd, som skapats genom minnen och berättelser samt besök på släktforskararkiv. Monas släktforskning sker nu helt digitalt. Hon är även aktiv som handledare och föreläsare hos SeniorNet Märsta-Sigtuna och SeniorNet på Distans där man lär sig använda digitala hjälpmedel. Mona har tidigare arbetat inom IT och Management i över 35 år, både som anställd och som egen företagare.

 

 

Kaj Winberg är teknikansvarig på SeniorNet i Märsta-Sigtuna och håller löpande kurser i släktforskning. Han har lång erfarenhet av att läsa kyrkböcker på nätet och av IT-tekniska aspekter. Efter att ha provat många olika program startade han en grupp på Facebook för de som använder MyHeritage internetbaserade släktprogram med tillhörande tjänster. Gruppen har nu mer än 2 400 medlemmar som hjälper varandra med tips och råd. Kaj har tidigare arbetat 42 år i databranschen. När han blev pensionär fortsatte han som egen företagare med att hjälpa äldre med deras datorer och mobiler.