Parkurser

Vad är parkursen PREP?

PREP är en kurs i hur man bättre kommunicerar i en parrelation. Kursen ger dig och din partner konkreta verktyg för att lättare klara av ett liv tillsammans och innebär också en personlig utveckling. Du och din partner får insikter som för er närmare varandra. Kursen är inte terapi eller krishantering, utan genomgång och träning av ett antal enkla metoder som kan hjälpa er som par att utvecklas och trivas ihop.

Några av kursens huvudteman:

  • Utveckla en förtroendefull kommunikation
  • Vårda trygghet och framtidstro
  • Ta tillvara och utveckla det positiva i förhållandet
  • Lär er hantera konflikter på ett tryggt sätt
  • Fördjupa närhet och lust

PREP bygger på över 30 års relationsforskning i främst USA, och är religiöst och politiskt obundet.

Studier visar att par som gått en PREP-kurs är mer nöjda med sin relation, kommunicerar bättre och risken för separation minskar. Flera av effekterna har kunnat uppmätas lång tid efter att paren gått PREP-kursen.

Vilka vänder sig kursen till?

Kursen vänder sig till vanliga par som vill satsa lite extra på sin relation. Kursen passar alla par, oavsett ålder och tid tillsammans. Ett vanligt skäl att gå kursen är att man upplever att man kört fast i gamla hjulspår och vill hitta nya vägar framåt – tillsammans. Ett annat skäl vi hör är att man tillsammans vill bygga en bra start i en ny relation.

Kursen är inte terapi eller krishantering, utan ni som par får helt enkelt prata om viktiga teman och lära er konkreta samtalsmetoder som hjälper er att trivas bättre ihop.

Hur går kursen till?

Vi som håller kursen, Tord & Heléne, har hållit PREP-kurser i många år och vi är också ett par. Ursprungligen gick vi själva kursen för att skapa goda vanor i vår egen relation. Den var så bra så att vi bestämde oss för att bli certifierade PREP-ledare.

Kursen är upplagd runt 13 olika huvudteman i kombination med flera samtalsverktyg som studier visar är avgörande för en framgångsrik parrelation. Vi utgår ifrån en arbetsbok (som ingår i kursavgiften) där samtliga teman finns beskrivna, med tillhörande övningar. Några exempel på teman är Varandras bästa supporter, Håll liv i glädjen, Kommunikation och Tala/lyssna-metoden och Fyra varningssignaler.

Under kursen introducerar vi successivt respektive tema, varefter ni som par får samtala om hur det är för dig/er, samt träna på de olika samtalsverktygen. Du jobbar alltså enbart tillsammans med din partner för att skapa trygghet och lärande för dig och er tillsammans. Vi som kursledare går ibland runt och coachar er enskilt till att använda samtalsverktygen på bästa sätt.

Genom dialogerna kring dessa viktiga teman kommer ni som par att utveckla er medvetenhet i den egna relationen. Sedan kan ni med hjälp av ytterligare övningar i arbetsboken fortsätta träna och utvecklas på hemmaplan efter kursen.

Om kursledarna

Vi som håller kursen, Heléne & Tord, har hållit PREP-kurser i många år och vi är själva ett par. Ursprungligen gick vi själva kursen för att skapa goda vanor i vår egen relation. Den var så bra så att vi bestämde oss för att utbilda oss till certifierade PREP-ledare. Vi håller både öppna kurser och kurser för olika organisationer, exempelvis Försvarsmakten. Vi är också certifierade coacher.

När och var – olika alternativ

Vi håller PREP-kurser flera gånger om året. Kursen ges som en helgkurs (lördag och söndag kl 09.30 – 17.00 båda dagarna) med möjlighet till övernattning. 

Du har möjligheter att välja mellan två huvudalternativ;

– ett där kursen är förlagd här på Herresta Lada, på landet mellan Stockholm och Uppsala. Här finner du en vacker och avspänd miljö, ett lugn och en vistelse på en charmig, mindre kursgård mitt i ett klassiskt kulturlandskap.

– ett där kursen är förlagd på Stora Brännbo Konferens & Hotell i Sigtuna. Här kombinerar du parkursen med ett lite mer lyxigt upplägg med skaldjursbordsbuffé och övernattning.

För kommande kursdatum här på Herresta Lada; se Kalender.

Vad kostar det?

Kurspriset för parkursen förlagd här på Herresta Lada är 2 595 kr/person. I priset ingår sopplunch, förmiddags- och eftermiddagsfika samt frukt båda dagarna. Varje deltagare får också varsin gedigen arbetsbok som paret kan fortsätta att jobba med på hemmaplan efter kursen.  Max antal deltagande par: 9 stycken.

Om ni önskar bo över på vår trivsamma kursgård tillkommer pris för övernattning med 475 kr per person i dubbelrum. I priset ingår frukost. Ni tar med er egna lakan och handduk. Middag kan ni välja att laga själva i det gemensamma, fullt utrustade köket, alternativt äter ni på restaurang exempelvis i mysiga Sigtuna (1 mil bort).

Anmälan och kursdatum

Ring eller maila oss om du vill anmäla dig till någon av kurserna. Aktuella kursdatum här på Herresta Lada hittar du till höger och i vår Kalender.

Kring PREP-kurserna samarbetar vi med studieförbundet Sensus. Mer information finns därför också på www.prep.se.

Välkommen på en parkurs där vi genom alla år hittills bara mött mycket positiva och nöjda deltagare! Anmäl dig i god tid om du vill vara säker på en plats, då vi de senaste gångerna haft fulla kurser med kölista.

Kommande kurstillfällen

19-20 oktober: Parkurs i kommunikation

Datum: 2024-10-19 - 2024-10-20
Tid: 09:30 - 17:00

Boka

Vad tidigare kursdeltagare sagt

Bästa kursen jag nånsin gått! Alla par som vill investera i sin relation borde gå!

Trine, 43 år

Tack vare att materialet känns så grundat i er relation gick kursen verkligen på djupet på ett fantastiskt värdefullt sätt. Det viktigaste jag varit med om på länge, så tack!

Tullia, 39 år

Mjuk, trygg stämning. Bra metoder. Skulle vara bra för de allra flesta par!

Mest givande var att få dedikerad tid till att tala och lyssna på varandra. Styrkan, magin, i vad som händer i oss genom tala-lyssna-metoden!

Man, 38 år