Våren spirar nu för tredje gången sen flytten hit i slutet av 2012! Från Sundbyberg, Älvsjö, Odenplan, Gröndal och Sollentuna blev det till slut en livsdröm som förverkligades – steget ut på landet i Odensala. Vi sökte en plats som var vacker och lugn men också med kommersiella möjligheter. Samtidigt fick den inte ligga för långt från kollektivtrafiken. Herresta Lada fyllde detta med råge! Första veckan blev dock

Tords bisyssla på Herresta Lada

Tords bisyssla på Herresta Lada

utmanande; en nyfiken näbbmus sprang över min fru Helénes ansikte när hon låg och sov – då trodde jag att flyttlasset skulle återgå till Sollentuna pronto. Dessutom regnade det in i vardagsrummet andra veckan. Men det löste sig – två snabbt införskaffade katter började direkt att göra sin plikt i att begränsa musbeståndet. Kalix & Nova heter rovdjuren!

Nu ser vi tillbaka på två spännande år av trevande försök att landa i myllan och hitta en form som är kul för oss, tar rimlig tid och är attraktiv för att locka hit gäster. Och vi stormtrivs på denna vackra plats!

Försöken att börja med odling och djur för eget bruk går sakta framåt. Bikuporna blev två förra året och honungsskörden en fest! Vårens projekt är att bygga ett hönshus och skaffa några höns tillsammans med två grannfruar. Vår samverkan med grannarna är både rolig och tidsbesparande – det blir därför kollektivhöns med delad vårdnad kan man säga! Att börja odla var svårare än jag trodde då jag inte hade någon tidigare erfarenhet, men skam den som ger sig! Kryddträdgården växer nu sakta fram och sen får vi se vad som händer – vi har startat upp ett större planteringsprojekt på södersidan av en av ladorna.

Improvisationsteater på Herresta Lada

Improvisationsteater på Herresta Lada

Själva ladan är ju så himla fin, men hur får man snurr så att den används och bidrar till positiva upplevelser? Tidigare ägare hade café och inredningsbutik i kombination med övernattningar. Vi siktar mer på bröllopsfester och konferenser förutom boendet som vi behåller. Café och butik har vi då och då i mån av tid. Och sakta men säkert börjar arbetet och marknadsföringen att ge effekt. Här återstår dock en hel del arbete med att få det känt och utnyttjat.

 Aktiviteter av olika slag är kanske det som är roligast – att fylla ladan med liv genom att att arrangera ekologiskt café, konstutställningar, yogapass, kurser av vitt skilda slag samt senast en folkmusikkväll. Särskilt härligt när någon tar ansvar för arrangemanget och vi själva också kan få njuta av att vara gäster. Vi börjar nu få in allt fler förfrågningar från lokala företagare som vill sälja sina produkter, hålla kurser och annat. Det ger mersmak inför framtiden!

 Det här är mitt första blogginlägg. Tanken är att berätta om våra erfarenheter av hur övergången från stad till land kan ske och hur man sakta kan bygga en ny verksamhet med egen bärkraft. Hoppas du vill följa våra vedermödor o lyckostunder. Varmt välkommen!

Tord