22 september: Nyfiken på släktforskning? Inspirationskväll

Datum och tid
Datum: 2022-09-22
Vi startar kl: 18:30, och slutar kl: 21:00Vill du veta mer om ditt ursprung?

Förstå hur du kan samla information och kunskap om din släkthistoria och samtidigt få en mycket lärorik samt rolig resa på vägen? Då är du varmt välkommen till Herresta Lada den
22 september 2022 för en öppen inspirationskväll om släktforskning.

Herresta Lada får då besök av två kursledare med lång erfarenhet både av egen släktforskning och av att föreläsa i olika sammanhang runt om i landet om möjligheterna och utmaningarna med efterforskningen. Läs mer om dom nedan.

”Vi får ofta höra – inte minst nu i pandemitider – att arbetet med att söka sina rötter såväl engagerar de som påbörjar släktforskningen som de egna släktingarna. Man får dessutom nya bekantskaper i denna både roliga och meningsfulla hobby”, säger kursledarna.

I dag finns redan goda möjligheter för släktforskning i Sverige jämfört med de flesta andra länder. Detta har nu också utökats ytterligare med användning av ny DNA-teknik i arbetet. Även om du inte tillhör adeln i Sverige har du stora möjligheter att komma väldigt långt bakåt i tiden i sökandet efter dina rötter. Att i sökandet exempelvis få en inblick i hur ett husförhör kunde gå till kan ju vara en både lärorik och spännande upplevelse. Passa på att intervjua dina gamla släktingar innan det är för sent.

Under denna inspirationskväll tar vi bl a upp följande:

  • Vilken utrustning man behöver
  • Vilka källor som finns
  • Hur man arbetar klokast
  • Hur man kan dokumentera och bygga sitt eget släktträd
  • Vanliga fällor och fallgropar under släktresan
  • Tips om böcker, länkar och intresseorganisationer
  • Vad kan vara ett bra första steg härifrån för mig själv nu och framåt
  • Utrymme för frågor
  • Trevlig samvaro i skön miljö

Passa på att låta dig inspireras av området, ställa frågor till experter och träffa andra nyfikna – kanske någon att lära känna mer och få stöd av under ditt fortsatta utforskande. Och varför inte ta med dig en vän eller släkting!

Några kommentarer från tidigare kursdeltagare

”Så proffsigt med kompetens inom den senaste DNA-forskningens möjligheter för släktforskning”
”Himla inspirerande – jag vill åka hem och komma igång direkt”
”Skönt att få bra svar på alla frågor och tydlighet hur man bäst kommer vidare”

Kvällen är upplagd enligt följande:

18.30            Ankomstfika
19.00            Uppstart, introduktion och föreläsning
19.45            Paus
20.00            Fortsatt föreläsning, dialog & frågor
21.00            Slut

Datum, tid och plats

Torsdagen den 22 september, kl 18.30-21.00 är du välkommen till Herresta Lada.

Pris och anmälan

Priset är 245 kr per person. Anmälan kan enkelt göras till Tord via mail HÄR. Du bekräftar sedan din anmälan genom att swisha in det aktuella beloppet till 0702011430 (Tord Olsson). Senaste anmälningsdag är den 15 september. Eventuell avanmälan behöver ske senast 48 timmar före dagens starttid, därefter är den bindande. Välkommen också att sprida detta till andra du tror kan vara intresserade.

Har du frågor, kontakta oss gärna på: tord@herrestalada.com, 070-201 14 30.

Varmt välkommen!

Släktforskarna Mona & Kaj och Herrestateamet Tord & Heléne

Kort om föreläsarna

Mona Eckered är sedan länge en hängiven släktforskare, nu även med inslag av modern DNA-teknik. Släktforskningen startade med familjens handskrivna släktträd, som skapats genom minnen och berättelser samt besök på släktforskararkiv. Monas släktforskning sker nu helt digitalt. Hon är även aktiv som handledare och föreläsare hos SeniorNet Märsta-Sigtuna och SeniorNet på Distans där man lär sig använda digitala hjälpmedel. Mona har tidigare arbetat inom IT och Management i över 35 år, både som anställd och som egen företagare.

 

 

Kaj Winberg är teknikansvarig på SeniorNet i Märsta-Sigtuna och håller löpande kurser i släktforskning. Han har lång erfarenhet av att läsa kyrkböcker på nätet och av IT-tekniska aspekter. Efter att ha provat många olika program startade han en grupp på Facebook för de som använder MyHeritage internetbaserade släktprogram med tillhörande tjänster. Gruppen har nu drygt 3 300 medlemmar som hjälper varandra med tips och råd. Kaj har tidigare arbetat 42 år i databranschen. När han blev pensionär fortsatte han som egen företagare med att hjälpa äldre med deras datorer, surfplattor och mobiler.