19 november: Lär dig laga läckra italienska rätter med äkta TRYFFEL!

Datum och tid
Datum: 2022-11-19
Vi startar kl: 18:00, och slutar kl: 22:30Njut av tryffeljägarnas helt nyplockade tryfflar från Parma!

Nu får du chansen att lära dig hur man får till de bästa smakupplevelserna av den italienska läckerheten TRYFFEL! Vi kommer under kvällen att laga sex olika rätter tillsammans (varav två efterrätter) – alla med den exklusiva och färska tryffeln från Parma som bas.

Trevlige och kunnige Lorenzo Biacchi, läs mer på www.mysallitaliana.com, kommer att guida oss genom kvällen. Han är själv uppvuxen i matregionen Parma i norra Italien och flyttade till Sverige som 20-åring. Regelbundet besöker han sitt hemland och familj som också arbetar med kvalitetsmat i olika former. Vi kommer tillsammans med Lorenzo att laga en välkomponerad helhetsmeny. De aktuella recepten är hämtade från italienska familjetraditioner i regionen.

Under kvällen bjuds det på:

  • Fräscha råvaror till all mat i förberedda matstationer
  • Matlagningskurs med minst sex rätter, varav två efterrätter
  • Vägledning och stöd från Lorenzo under hela processen
  • En läcker avsmakningsmiddag av högsta restaurangklass
  • Kopior på alla recept att ta med hem
  • Skön samvaro i trivsam miljö
  • Möjligheter att köpa vin eller öl till maten

Datum, tid och plats

Lördagen den 19:e november med start kl. 18.00. Vi inleder med provsmakning från en färdig bricka med ost och skinkor från Parma. Därefter handlar det om att laga, äta och umgås tillsammans till senast kl. 22.30.

Pris

Du betalar 1 495 kr för hela paketet, med råvaror, matlagningskurs, restaurangmåltid och samvaro. Deltagarantalet är begränsat till 20 personer.

Hur anmäler jag mig?

Vi behöver din anmälan senast den 14:e november. Den kan enkelt göras via mail till tord@herrestalada.com. Du bekräftar sedan din anmälan genom att swisha in det aktuella beloppet till 0702011430 (Tord Olsson).

Passa på att bjuda med dig goda vänner, familjemedlemmar eller släktingar för att ses och ha kul ihop i matlaget. Eller bjud kanske in ditt arbetslag på jobbet. Varmt välkommen med öppet och nyfiket sinne för att uppleva en riktig smaksensation.

Varmt välkomna!

Lorenzo med Herresta-teamet Tord & Heléne

Vad är tryffel?

Tryffel är svampar som växer i jorden, i symbios med rötter från vissa trädarter (t ex ek, poppel och gran). Det finns flera sorters tryffel, där de godaste är olika sorter av vit och svart tryffel. Säsongen varierar mellan september – januari. ”Tryffelbollarna” varierar i storlek – från ett par grams vikt upp till ett kilo. Priserna stiger exponentiellt med storleken (större bollar ger mer prestige).

Pris och tillgänglighet beror på hur mycket och hur ofta det har regnat. Tryffel plockas med hjälp av en tryffelhund, som jägaren tränar så att den associerar tryffeldoft med något lekfullt och positivt. Tryffeljägaren etablerar en nära relation till sin hund; Efter några år räcker det med en handgest och ögonkontakt så vet hunden precis vart den ska leta och vad den ska göra. När hunden gräver i marken och doften av tryffel stiger i atmosfären blir hunden som ”galen” och har svårt att sluta gräva. Men tryffeljägaren gräver till sist med händerna och med ett speciellt verktyg för att inte skada tryffeln.

I Italien måste man erhålla ett särskilt tillstånd för att kunna jaga tryffel, då artens balans lätt störs ifall grävningen och skörden sker på felaktigt sätt.
I de flesta fall när man hittar tryffelprodukter i affären (kräm, olja mm) innehåller de kemiska substanser som härmar tryffels smak och doft. Även på restaurang använder man tyvärr ofta kemiska tryffelprodukter. Tryffeln är en delikat och exklusiv produkt – en färskvara – som är svår att lagra över tid. Under kvällen den 17 november kommer vi enbart använda oss av färsk och äkta tryffel!