10 september: Odlingskurs – 5. Ta hand om skörden

Datum och tid
Datum: 2023-09-10
Vi startar kl: 13:00, och slutar kl: 16:00Odla till mat och lycka – vi följer ett år i trädgården

Nu finns möjligheten för dig att följa med oss under ett spännande och utvecklande odlingsår. Vi bjuder in till fem kurstillfällen à 3 t med grundläggande köksträdgårdsodling. Tillsammans med trädgårdsexperterna Jan Franzen och Anders Liegnell arbetar vi praktiskt med odlingens olika moment, från tidig sådd till skörd. För varje träff har vi ett tema som följer trädgårdsårets arbete.

Teman och datum för våra utvecklande möten i trädgården

 1. Planera årets odling – Jord, fröer, utrustning och förkultivering – 19 mars
 2. Jorden väntar på oss – Skolning, sådd, utplantering – 23 april
 3. Det växer – Vi gallrar, mera sådd, täcker, luckrar och vattnar – 18 juni
 4. Plocka, smaka och njut – Sommarskörd, sista sådden och hantering av objudna gäster – 20 augusti
 5. Ta hand om – Höstskörd, lagring och enkla grunder i beskärning av fruktträd och buskar – 10 september. Utvärdering och sammanfattning av kursen för lärdomar till kommande år.

På våra träffar kommer vi att:

 • Berätta och samtala om dagens teman
 • Praktiskt prova arbete med olika moment under odlingsåret
 • Lära oss odla de vanligaste köksväxterna och några sommarblommor från frö till skörd
 • Gå igenom metoder och utbyta kunskaper och erfarenheter
 • Svara på dina frågor
 • Vara med likasinnade i skön samvaro med fin inramning i trivsam miljö

För vem?

För dig som är nybörjare eller har viss erfarenhet inom odling och som är nyfiken och vill vidareutveckla dina kunskaper. Alla kan delta oavsett om du har villaträdgård, balkong, kolonilott eller annat utrymme att odla på.

Var och när?

Kursen innefattar fem kurstillfällen om 3 timmar vardera. Träffarna hålls på Herresta Lada i Odensala på söndagar mellan kl. 13.00 – 16.00 (inklusive paus) väl fördelat över odlingssäsongen. Efter varje tillfälle finns kursledarna kvar i 30 minuter för att kunna svara på individuella frågor. Träffarna hålls såväl inom- som utomhus beroende på tema och årstid.

Inför respektive tillfälle får du information om nästkommande tema så du har möjlighet att vara förberedd både till kursen och för att enkelt själv kunna komma igång direkt vid hemkomsten. Mellan kurstillfällena har du möjlighet att maila in frågor eller skriva i en gemensam Facebookgrupp som vi skapar. Vår förhoppning är att du blir inspirerad att komma igång med dina egna odlingar och samla på dig frågor utifrån egna erfarenheter mellan respektive tillfälle.

Under kurstillfällena kommer Herresta Ladas café att hållas öppet och erbjuda kaffe/te, smörgås och sötsaker, allt ekologiskt och hembakt.

Pris och anmälan

Paketpris för samtliga 5 tillfällen är 2 400 kr. För enstaka tillfällen är priset 595 kr. Skulle du vilja prova på en gång först innan du bestämmer dig, får du avräkna din första betalning mot paketpriset.

Anmälan sker via mail till tord@herrestalada.com och bekräftas efter inbetalning via Swish till 0702011430 (Tord Olsson). Senaste anmälningsdag är 7 dagar innan start.

Kursledare

Våra två inspirerande och kunniga kursledare heter:

Jan Franzen – trädgårdsmästare och ekolog.

 

 

 

Anders Liegnell – lärare och erfaren växspecialist.

 


Varmt välkommen 🌿🍎🥬  hälsar

De grönfingrade kursledarna Jan & Anders samt Herrestateamet Tord & Heléne